TALVIUINTI
Talviuinti on hauska harrastus, jossa voi yhdistää sekä aerobisen, että lihaskunto harjoittelun ennen uintia tapahtuvaan lämmittelyyn. Kylmänsietokyky kasvaa hurjasti, samoin vastustuskyky flunssaa vastaan. Tottunut talviuimari voi helposti juosta vaikka shortseissa ja kerrastopaidassa joulukuussa.
On yksilöllistä kuinka kauan avannossa viipyy, tärkeämpää on että lajia harrastetaan säännöllisesti, mielellään ainakin 3 kertaa viikossa. Näin kannattaa tehdä jos haluaa oikeasti hankkia kylmäkaraistusta. Hyviä tapoja lämmitellä ennen uintia on vaikkapa kävely, sauvakävely ja hölkkä. Pururadalla voi tähän yhdistää oman kehon painolla tehtäviä lihaskuntoharjoitteita. Talviuinti sopii hyvin myös kovemman juoksulenkin päätteeksi.
Talviuinti kannattaa aloittaa käymällä alkuun vaan kastautumassa, tämän jälkeen uintiaikaa voi pidentää vaikka 15 sekunnin portaissa aina n 2,5 minuuttiin saakka. Tätä pidempää ei ole syytä uida ainakaan yksin. On huomattava että jääkylmä vesi kangistaa nopeasti, joten jos aiot varsinaisesti uida, ui aina rannan suuntaisesti, syvyydessä missä jalat yltävät pohjaan. Päätä ei kannata kastella, seurauksena saattaa olla päänsärkyä sekä alilämpöisyyttä. Pipo on hyvä pitää päässä uinnin ajan. Sitä vastoin avantouinti lisävarusteet kuten hanskat ja tossut eivät ole niinkään välttämättömiä. Jalat ja kädet tottuvat yllättävän nopeasti kylmään. Tossujen ja hanskojen käyttö on enemmänkin mukavuuskysymys.
Kylmään tottuu nopeasti. Lopulta voit uida vaikka laiturin ympäri jos vesi on avoin. Tästä et saa keuhkokuumetta, etkä tarvitse saunaa. Paras paikka talviuinnin aloittamiseen on luonnollisesti kunnollinen uimaranta missä on tasaisesti syvenevä hiekkapohja, avannon auki pitävä virtauksen kehittäjä ja laituri jossa on mahdollisesti vielä lämmitetyt uimaportaat. Näin on mm. Soukan Klobbenilla.